Als koper of verkoper van een woning kan je zeer goed voorbereid zijn. Alles tot in de puntjes uitzoeken. Dan kunnen er toch een aantal punten zijn die voor onzekerheid zorgen. Bijvoorbeeld omdat je daar geen controle over hebt. Door van tevoren op de hoogte te zijn over deze onzekerheden kan je in ieder geval het verrassingseffect voorkomen.

Vandaag bespreken we een viertal punten waar je als koper en verkoper maar beter op voorbereid bent.

3 dagen bedenktijd voor de koper

Als koper heb je recht op bedenktijd. Na het tekenen van het koopcontract heb je drie dagen, waarvan er minstens twee werkdagen zijn, om de koop terug te draaien zonder opgaaf van reden. De drie dagen beginnen om middernacht de dag na het tekenen. Loopt het af in het weekend dan schuift het door tot de eerstvolgende werkdag. Tot die tijd zit je als verkoper in spanning af te wachten.

Ook heb je als verkoper geen bedenktijd. Als er is getekend dan is er voor jou geen mogelijkheid om dit terug te draaien.

[Onzeker voor de verkoper]

Taxatie

Voor de hypotheekverstrekker moet de woning getaxeerd zijn. De hoogte van de maximale hypotheek is hier namelijk afhankelijk van. Als de woning om wat voor reden dan ook verkocht moet worden door de geldverstrekker dan is het voor hen van belang dat de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning gelijk aan elkaar zijn.

De hoogte van de hypotheek wordt dus bepaald  door de taxatiewaarde.

In het geval dat voor jou de taxatie lager uitpakt dan de koopprijs, dan moet je het verschil uit eigen zak betalen. Dit kan samen met de kosten koper oplopen tot een flink bedrag. Omdat de taxatie pas plaatsvindt na het tekenen van het voorlopig koopcontract is het verstandig om bij het doen van een bod dit in het achterhoofd te houden. 

In vele gevallen zijn makelaars ook taxateurs. Een onafhankelijke makelaar zal de taxatie doen zodat dit voor beide partijen eerlijk verloopt.

[Onzeker voor de koper]

Ontbindende voorwaarden financiering

In de meeste gevallen worden er een aantal ontbindende voorwaarden opgenomen in het voorlopig koopcontract. Eén hiervan is de financiering. Krijgt de koper zijn of haar hypotheek niet rond dan kunnen ze zonder problemen onder de koop uit. Uiteraard moet dit meestal worden aangetoond met afwijzingen van één of meerdere hypotheekverstrekkers.

Als koper is het van belang dat voor je tekent je goed kijkt of deze voorwaarden erin staan en wat ze precies inhouden. Wanneer het een verkopersmarkt is, meer kopers dan verkopers, wordt er soms besloten dit niet op te nemen in het voorlopig koopcontract. Geef als koper ook jouw voorwaarden door tijdens het uitbrengen van het bod.

Als verkoper moet je een aantal weken geduld hebben voordat duidelijk wordt of de kopers de financiering rond kunnen krijgen.

[Onzeker voor de verkoper]

Bouwkundige keuring

Als koper van een ouder pand is het verstandig om voorwaarden over de bouwkundige keuring te laten opnemen in het voorlopig koopcontract. Deze zijn niet standaard en kunnen passend gemaakt worden per woning. Zo kan ervoor gekozen worden om opnieuw te gaan onderhandelen over de verkoopprijs wanneer de kosten te hoog worden. Tijdens een bouwkundige keuring kunnen mankementen in de woning naar boven komen die je zelf hebt gemist. Tijdens de keuring zal de inspecteur alleen visueel kijken. Hij/zij zal bijv. geen muren open breken. Een bouwkundige keuring helpt je ook om te voldoen aan de onderzoeksplicht. Mochten er dan toch nog verborgen gebreken zijn, dan zal het makkelijker zijn om deze te verhalen op de vorige eigenaar.

[Onzekerheid voor koper en verkoper]

Deel deze blog via: