Huis kopen met de ‘as is-where is’ clausule: Wat u moet weten

Bij uw zoektocht naar een woning komt u mogelijk de term ‘as is-where is’ clausule tegen. Deze term roept vaak vragen op bij potentiële kopers. Het is essentieel om goed op te letten bij het tegenkomen van deze clausule in een verkooptekst. Voordat u een woning koopt, is gedegen onderzoek nodig om te begrijpen wat u precies aanschaft. In dit artikel bespreken we de ‘as is-where is’ clausule, waarom verkopers hiervoor kiezen en hoe u als koper hiermee om kunt gaan.

Wat betekent de ‘as is-where is’ clausule?

De ‘as is-where is’ clausule is een beschermingsmechanisme voor verkopers. Het geeft aan dat de kopers het huis kopen in de staat waarin het zich nu bevindt. Met andere woorden, na de koop zijn verkopers niet verantwoordelijk voor verborgen gebreken die pas na de overdracht aan het licht komen. Deze clausule komt vaak voor bij oudere woningen die nog gerenoveerd moeten worden, waar mogelijk verborgen mankementen aanwezig zijn door ouderdom of achterstallig onderhoud.

Verkopers moeten bestaande gebreken nog steeds melden

Belangrijk om te weten is dat de clausule verkopers niet vrijpleit van hun mededelingsplicht. Als verkopers op de hoogte zijn van bijvoorbeeld een slechte staat van het dak, dienen zij dit nog steeds te melden. Ook met de ‘as is-where is’ clausule kunnen verkopers aansprakelijk gesteld worden voor financiële schade als gevolg van het niet nakomen van de mededelingsplicht.

Waar moet u als koper op letten?

Indien u interesse heeft in een huis met deze clausule, is grondig onderzoek van cruciaal belang. Verkopers kiezen bewust voor de ‘as is-where is’ clausule, en het is aan u om te begrijpen wat de staat van de woning is voordat u de koop definitief maakt. Een bouwkundige keuring is hierbij essentieel, maar houd er rekening mee dat deze slechts een indicatie geeft van de verwachte kosten. Een aanvullende bezichtiging met een aannemer kan extra inzicht bieden in de kosten die gepaard gaan met eventuele verbouwingen.

Maak gebruik van een aankoopmakelaar

Het is sterk aan te raden om ook een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar is een expert die u kan wijzen op mogelijke nadelen van het huis. Bovendien beschikt de makelaar vaak over informatie over de historie van de woning. De lokale makelaar heeft vaak gedegen kennis van de huizen in de buurt en kan u voorzien van eerlijk advies.

Conclusie

Het kopen van een huis met de ‘as is-where is’ clausule vereist extra aandacht en onderzoek van de kant van de koper. Hoewel de clausule verkopers beschermt, ontslaat het hen niet van de verplichting om bekende gebreken te melden. Door zorgvuldig onderzoek te doen, waaronder een bouwkundige keuring en samenwerking met een aankoopmakelaar, vergroot u de kans op een succesvolle en weloverwogen aankoop.