Jaren geleden kocht je (samen) een huis. Jullie dachten er de rest van je leven te wonen. Helaas blijkt dat toch niet het geval te zijn. Jullie gaan uit elkaar. Maar wat doe je met het huis? Ga je het verkopen of zal één van jullie er blijven wonen? Lastige vragen in een vervelende periode die je doormaakt. Hopelijk kunnen we je in deze blog want handvatten geven voor de lastige vraagstukken. De eerste stappen die je zal moeten doorlopen zijn: Stap 1.

Wie is de eigenaar van de woning?

Meestal is dit de koper van de woning, maar let op. Bij trouwen of geregistreerd partnerschap kan dit veranderd zijn. Daarna maakt het ook nog uit op welke wijze het huwelijk of het geregistreerd partnerschap is aangegaan. Stap 2.

Probeer samen afspraken te maken

Ga samen het gesprek aan en probeer er met elkaar uit te maken. Zo is het belangrijk om te kijken of 1 van de 2 in de woning wilt blijven woning. De een kan de ander dan uitkopen. Wie kan de hypotheek betalen of lukt dat voor allebei niet en zal de woning worden verkocht?  Stap 3. 

Bespreek de mogelijkheden met hulp van een mediator

Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan kan er een mediator worden ingeschakeld. Dit is een onafhankelijke professional die tussen jullie zal bemiddelen en helpt om goede afspraken te maken.  Stap 4.

Laat een rechter bepalen

Ook met behulp van een mediator lukt het niet? Dan kunnen jullie allebei een advocaat inschakelen. Jouw advocaat onderhandelt met de advocaat van je ex-partner. De advocaat vertegenwoordigt u ook bij de rechter en de rechter zal naar beide partijen luisteren. Wanneer het zo ver komt hebben jullie beiden ook advocaatkosten. Daarbij kan het langer duren voordat een rechter een uitspraak doet. Uw Makelaar kan je doorverwijzen naar een echtscheidingsadvocaat. Neem hiervoor contact met ons op en we helpen je graag verder.  Hopelijk hoef je alleen stap 1 en 2 te doorlopen, maar het kan zijn dat ook stap 3 en 4 nodig zijn. Op de website van het juridisch loket (https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/echtscheiding/echtscheiding-koopwoning/) vindt je informatie over wat deze stappen inhouden. Is de keuze gemaakt? Dan is één van de twee scenario’s van toepassing.

Huis verkopen

Wanneer jullie beiden niet in de woning blijven wonen dan zal de woning verkocht worden. Een makelaar wordt ingeschakeld om de woning voor de beste prijs te verkopen. Soms duurt het even voordat de verkoop compleet rond is. Dit komt doordat de koper vaak een hypotheek moet aanvragen. Hier gaat gemiddeld 6 weken overheen. In deze tijd is het afwachten, wat deze toch al emotionele tijd nog net wat stressvoller maakt.

Ontzorgen

Er komt toch al wat regel- en papierwerk kijken bij een verhuizing. Dat zal niet minder worden, wanneer er ook een scheiding bij komt kijken. Samen verkopen zal nu misschien wat lastig zijn. Daarom zal UwMakelaar er alles aan doen om jou en je ex-partner te ontzorgen. Waar gewenst zullen wij met beide partijen apart om de tafel gaan zitten om het complete verkooptraject toe te lichten en te bespreken. Wij zullen naar jullie wensen luisteren en een persoonlijk verkoopplan opstellen waar beiden zich in kunnen vinden. Waar nodig nemen wij de  taak op ons om met jou en je ex-partner te communiceren over het verloop van de verkoop. Na de verkoop kunnen we zelfs de randzaken nog regelen, zoals bijv. verhuizers inschakelen en gaan we met jullie mee naar de notaris voor de overdracht van de woning. Zo heb jij zo min mogelijk zorgen in deze stressvolle tijd.

Verkopen met overwaarde of restschuld

Bij een gedwongen verkoop kan je het geluk hebben dat de tijd goed is (zoals op het moment van schrijven van deze blog). De woningen worden snel verkocht voor een mooie prijs. Daardoor ontstaat er overwaarde op de woning. Het huis levert dan meer op dan de openstaande hypotheekschuld. Toch nog een klein lichtpuntje in deze vervelende situatie. Over het algemeen krijgen jullie allebei de helft van de overwaarde. Dit geld kan weer gebruikt worden voor de aankoop van een nieuwe woning. Wanneer je binnen 3 jaar een nieuwe woning aankoopt, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit houdt in dat je de overwaarde in je nieuwe huis moet stoppen. Doe je dit niet? Dan krijg je over dat deel geen hypotheekrenteaftrek.  Er kan ook een restschuld achterblijven op de woning. De woning levert dan minder op dan de openstaande hypotheekschuld. Ook hier zal de schuld worden verdeeld over jullie beiden. Ook zullen alle overige kosten die bij de verkoop van een woning komen kijken, worden gedeeld. 

De ene partij koopt de ander uit

Wanneer één van beiden de woning zal houden moet de ander worden uitgekocht. Als maar 1 van jullie de woning kan betalen, dan kan de ander niet voorkomen dat zijn of haar ex-partner het huis overneemt.  Het uitkopen van je ex-partner kan op twee manieren gebeuren. Je kan gebruik maken van eigen geld of andere bezittingen. Maar je kan er ook voor kiezen om de hypotheek te verhogen. De hypotheekverstrekker zal jouw financiële situatie beoordelen en kijken of zij dit mogelijk achten. Zij zullen hier kijken naar jouw inkomen en schulden. Zijn er afspraken gemaakt over alimentatie? Dan nemen ze dit mee in hun berekening. Ook moet je natuurlijk weten wat de woning nu waard is. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker, zal hier een taxatie voor nodig zijn. In dit geval kan Uw Makelaar je in contact brengen met een taxateur voor de woning. 

Samen verantwoordelijk 

Zolang de hypotheek op beide jullie namen staan, zijn jullie ook allebei verantwoordelijk. Uiteraard kan je met je ex-partner afspraken maken om bijv. minder hypotheek te betalen, omdat je allang vertrokken bent. Doe dit altijd in goed overleg met elkaar en zet desnoods iets op papier of maak de afspraken via de mail. Lukt dit niet? Ook dan kan er een mediator of advocaat worden ingeschakeld.  Er zijn best veel zaken in deze toch al zware, emotionele tijd waarmee je rekening moet houden. Uw Makelaar kan je in alle gevallen bijstaan, zodat jouw zorgen wat kunnen verminderen.

Deel deze blog via: